6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (2024)

"Als een kind niet kan leren op de manier waarop wij lesgeven, moeten we misschien lesgeven op de manier waarop zij leren." ~Ignacio Estrada

Elke student verdient een kans om te leren en een van de meest betekenisvolle dingen die in het onderwijs kunnen gebeuren, is de erkenning door bestuurders, leraren en ouders dat niet elke student op dezelfde manier leert. Wanneer een leerling uitdagingen heeft die het leren in de weg staan, is het de taak van schooldistricten om obstakels uit de weg te ruimen en die leerling te bieden wat hij nodig heeft.

Bij Alludo begrijpen we dat uitzonderlijke leerlingen uitzonderlijk onderwijs nodig hebben. Met dat in gedachten, hier is wat u moet weten over speciaal onderwijs en inclusief onderwijs en zes stappen om u te helpen eenleerplan speciaal onderwijsplan.

6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (1)

Inhoudsopgave

  1. Wat is speciaal onderwijs?
  2. Speciaal onderwijs versus inclusief onderwijs
  3. Wat is leerplanaanpassing speciaal onderwijs?
  4. Met welke uitdagingen worden leraren geconfronteerd bij het aanpassen van curricula voor speciaal onderwijs?
    1. Activiteiten maken die alle studenten omvatten
    2. Verschillende IEP's balanceren
    3. Sessies voor speciaal onderwijs integreren met dagelijkse activiteiten
    4. Gebrek aan middelen
  5. 6 stappen voor het ontwikkelen van een speciaal onderwijsplan
  6. Alludo's Take

Wat is speciaal onderwijs?

Voordat we de stappen onthullen die nodig zijn om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te maken, laten we definiëren wat speciaal onderwijs is. Volgens deMinisterie van Onderwijs van de Verenigde Staten, speciaal onderwijs wordt zo gedefinieerd”

Speciaal onderwijs betekent speciaal ontworpen instructie, zonder kosten voor de ouders, om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van een kind met een handicap, waaronder:

(i) Instructie gegeven in de klas, thuis, in ziekenhuizen en instellingen, en in andere omgevingen; En

(ii) Instructie lichamelijke opvoeding.

De definitie gaat verder met te zeggen dat speciaal onderwijs spraak-taalpathologische diensten omvat, of enige andere gerelateerde dienst als het volgens de staatsnormen als speciaal onderwijs wordt beschouwd, inclusief reistraining en beroepsonderwijs.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel speciaal onderwijs een breed scala aan instructies en diensten kan omvatten, er geen eenduidige definitie is, omdat elk kind uniek is.

Elk curriculum voor speciaal onderwijs moet worden aangepast aan de behoeften van individuele studenten met behulp van informatie die verband houdt met hun capaciteiten. Het Amerikaanse ministerie van Onderwijs zegt dat kinderen moeten leren in de minst beperkende omgeving of LRE. In de meeste gevallen betekent dit dat kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben in dezelfde klaslokalen worden geplaatst als hun leeftijdsgenoten, maar sommige kinderen hebben misschien een andere aanpak nodig.

Studenten die in aanmerking komen voor speciale onderwijsdiensten moeten een geïndividualiseerd onderwijsprogramma of IEP hebben. Het IEP bevat het geïndividualiseerde onderwijs en de middelen die de student nodig heeft om te leren en wordt gratis aan gezinnen verstrekt. Kinderen met IEP's werken samen met specialisten om hen te helpen hun uitdagingen aan te pakken en hun sterke punten te omarmen, en gezinsleden spelen een sleutelrol bij het beslissen wat elk kind nodig heeft om te gedijen in de klas.

6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (2)

Speciaal onderwijs versus inclusief onderwijs

Een andere term die je misschien hebt gehoord bij het bespreken van studenten met een handicap, is inclusief onderwijs, dus laten we het definiëren.

6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (3)

Inclusief onderwijs is onderwijs dat de nadruk legt op algemene vorming voor alle leerlingen. Het plaatst studenten met een handicap (SWD's) in leeftijdsgeschikte klaslokalen met hun leeftijdsgenoten (niet-SWD's), vanuit de benadering dat studenten met een handicap net zo capabel zijn als andere studenten en het beste kunnen leren in een traditioneel klaslokaal met hun leeftijdsgenoten.

Er zijn geweesttal van studiesdie educatieve voordelen onthullen voor zowel SWD's als niet-SWD's wanneer ze leren in een inclusief klaslokaal. SWD's hebben winst geboekt op het gebied van geletterdheid, wiskunde en sociale studies. Niet-SWD's hebben ook winst geboekt op het gebied van lezen en rekenen. Een theorie is dat inclusief leren leraren inspireert om nieuwe instructietechnieken en -strategieën uit te proberen, waaronder peer review en ondersteuning voor niet-SWD's.

Het belangrijkste verschil tussen speciaal onderwijs en inclusief onderwijs is dat inclusief onderwijs alle leerlingen in hetzelfde klaslokaal plaatst, met uitzondering van ergotherapie of logopedie. Beide moeten worden onderscheiden van geïntegreerd onderwijs, dat in hetzelfde klaslokaal plaatsvindt en zowel leraren in het algemeen onderwijs als in het speciaal onderwijs in dienst kan hebben.

Naast testscores kan leren in een inclusief klaslokaal het gevoel van eigenwaarde van SWD's vergroten, waardoor ze meer vertrouwen krijgen dat ze kunnen leren en ze sociale kansen krijgen die misschien niet beschikbaar zouden zijn als ze in een apart speciaal onderwijslokaal zouden leren. Waar speciaal onderwijs een leerlinggerichte benadering hanteert, kiest inclusief onderwijs voor een "onderwijs voor iedereen"-benadering.

Wat is leerplanaanpassing speciaal onderwijs?

Aanpassing van het curriculum voor speciaal onderwijs omvat het nemen van een curriculum voor algemeen onderwijs en het aanpassen ervan om geschikt te zijn voor studenten met een handicap. Anders gezegd, hetzelfde materiaal kan worden bestudeerd, maar bij aanpassing van het leerplan wordt niet verwacht dat studenten met een handicap dezelfde leerresultaten behalen als andere studenten. Elke aanpassing van het curriculum moet worden vermeld in het IEP van de student.

Er zijn er achtmanieren waarop leraren leerplannen kunnen aanpassengeschikt voor studenten met een handicap:

  1. Pas de omgeving aan.Leraren kunnen coöperatieve groepen gebruiken of leerlingen in verschillende delen van het klaslokaal plaatsen om het onderwijzen van het aangepaste curriculum gemakkelijker te maken.
  2. Pas de presentatie aan.Leraren kunnen ervoor kiezen om verschillende modellen te demonstreren of te gebruiken om concepten te illustreren aan studenten met IEP's. Als alternatief kunnen ze studenten voorzien van bronnen waarin de belangrijkste concepten worden uiteengezet.
  3. Verander het tempo.Studenten met IEP's hebben soms meer tijd nodig dan andere studenten om opdrachten te voltooien. Twee opties zijn kortere opdrachten geven of studenten meer tijd geven om opdrachten uit te voeren.
  4. Alternatieve modus voor materialen.Sommige studenten met IEP's hebben mogelijk aanpassingen nodig aan de manier waarop ze materialen maken. Enkele voorbeelden zijn leerlingen toestaan ​​antwoorden te dicteren, een computer te gebruiken of afbeeldingen te knippen en plakken.
  5. Materialen aanpassen.Leraren moeten mogelijk ook materialen aanpassen die ze in de klas gebruiken om studenten met IEP's tegemoet te komen. Enkele voorbeelden zijn werkbladen met grote letters, overlays of werkbladen met meer witruimte zodat leerlingen hun antwoorden kunnen schrijven.
  6. Beoordeling aanpassen.Studentenbeoordelingen moeten ook geschikt zijn voor studenten met IEP's. Leraren kunnen studenten toestaan ​​hun begrip van een concept aan te tonen via een mondelinge of openboektest, of door computerprogramma's te gebruiken waarmee studenten hun resultaten kunnen oefenen en vastleggen.
  7. Vervangend leerplan.Sommige studenten kunnen mogelijk niet hetzelfde algemene curriculum gebruiken als de rest van de klas. In dat geval mogen docenten dat welvervangen door een alternatief leerplanpassend bij de mogelijkheden van de leerling.
  8. Communiceer met studenten.Elke aanpassing van het curriculum vereist een zorgvuldige en gerichte communicatie met studenten. Docenten moeten duidelijk en nauwkeurig zijn in het uitleggen van elke les en wat er van studenten wordt verwacht, rekening houdend met het feit dat SWD's mogelijk extra tijd nodig hebben om te reageren en vereenvoudigde uitleg van lessen.

6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (4)

Houd er rekening mee dat niet al deze aanpassingen voor elke student nodig zullen zijn.

Met welke uitdagingen worden leraren geconfronteerd bij het aanpassen van curricula voor speciaal onderwijs?

Elke opvoeder die leerlingen met een handicap lesgeeft, staat voor uitdagingen. Hier zijn vier van de meest voorkomende.

Activiteiten maken die alle studenten omvatten

Activiteiten in een inclusieve klas moeten worden ontworpen om elke student te omvatten. Leraren moeten er daarom voor zorgen problemen aan te pakken die participatie of communicatie tussen studenten kunnen ontmoedigen. Tegelijkertijd moeten ze adaptieve apparatuur en communicatiehulpmiddelen zoeken en integreren die studenten met IEP's kunnen gebruiken.

Verschillende IEP's balanceren

IEP's zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, geïndividualiseerd. Aangezien elk IEP uniek is, moeten leraren in inclusieve klaslokalen leren hoe ze meerdere IEP's voor studenten die ze hebben in evenwicht kunnen brengen met de behoeften van de klas als geheel.

Sessies voor speciaal onderwijs integreren met dagelijkse activiteiten

Het plannen van dagelijkse activiteiten in een inclusief klaslokaal kan een uitdaging zijn wanneer leerlingen met een handicap het klaslokaal uit moeten om therapiesessies bij te wonen. Aangezien sessies op verschillende tijdstippen van de dag kunnen plaatsvinden, vereist het plannen van activiteiten aandacht voor detail en flexibiliteit.

Gebrek aan middelen

Een van de grootste uitdagingen voor leraren in inclusieve klaslokalen is een gebrek aan middelen, met name een tekort aan opvoeders met speciale behoeften en lerarenassistenten. Elk district dat curricula wil aanpassen aan leerlingen met speciale behoeften, moet ervoor zorgen dat leraren de middelen en hulp krijgen die ze nodig hebben om alle leerlingen in de klas te huisvesten.

6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (5)

6 stappen voor het ontwikkelen van een speciaal onderwijsplan

Laten we nu de zes stappen bekijken die nodig zijn om eenspeciaal onderwijsplan.

  1. Verwijs naar IEP's en andere gegevens om het academische niveau van studenten te bepalen.De eerste stap bij het maken van een plan voor speciaal onderwijs is het bekijken van de beoordelingen van docenten, testresultaten van studenten, IEP's en andere gegevens om er zeker van te zijn dat u begrijpt waar studenten zich bevinden in hun leerproces en wat ze nodig hebben om te slagen.
  2. Houd rekening met districts- en staatsnormen.Vervolgens moet u bepalen of u normen op klasniveau of academische normen gebruikt bij het ontwerpen van uw plan. Een student kan bijvoorbeeld in de 6e klas (niveau) zitten terwijl hij vaardigheden van de 2e klas (academisch niveau) nastreeft.
  3. Bepaal vaardigheden om met studenten na te streven.Na het bekijken van IEP's en districts- en staatsnormen, is de volgende stap om te bepalen welke vaardigheden geschikt zijn voor studenten om te studeren. Specifieke vaardigheden en thema's kunnen in de normen worden genoemd en u kunt deze als richtlijn gebruiken om vaardigheden op te halen die u in uw curriculumkaart wilt opnemen.
  4. Neem aanvullend materiaal op om uw bestaande curriculum aan te vullen.Soms wordt een curriculum in een doos geleverd met alle benodigde materialen, maar dat is niet altijd het geval voor leraren in een inclusief klaslokaal. Nadat u hebt bepaald welke vaardigheden u wilt aanleren, zoekt u naar aanvullend materiaal om studenten te helpen bij het leren. U kunt andere docenten vragen welk materiaal zij nuttig vonden. Misschien wilt u ook online marktplaatsen bekijken, zoalsLeraar Betaalt Leraren.
  5. Pas het lesplan voortdurend aan de behoeften van de leerlingen aan.Elke opvoeder die leerlingen met een handicap lesgeeft, leert gaandeweg. Sterker nog, ze kunnen net zoveel van hun studenten leren als hun studenten van hen leren! Om deze reden is het essentieel om flexibel te zijn en lesplannen aan te passen terwijl je leert.
  6. Neem je eigen onderwijservaring op.Wees tot slot niet bang om je eigen onderwijservaringen te gebruiken bij het ontwikkelen en aanpassen van je curriculum. Zelfs leraren die relatief nieuw zijn in het beroep, kunnen praktijkervaringen hebben die hen kunnen helpen bij het ontwikkelen van lessen en activiteiten voor hun studenten.

Omdat een curriculum voor speciaal onderwijs rekening moet houden met IEP's en de behoeften van individuele studenten, is het belangrijkste dat u kunt doen open en flexibel te blijven, in het besef dat uw plannen mogelijk gaandeweg moeten worden aangepast.

6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (6)

Alludo's Take

Alludo is gespecialiseerd in het bieden van dynamisch professioneel leren aan docenten waarmee ze beter contact kunnen maken met hun studenten. Daar hoort ook speciaal onderwijs bij. Daarom hebben we veel onderwerpen en activiteiten voor speciaal onderwijs opgenomen in hetIk verwijs naar de inhoudscatalogus. De lessen die we hebben samengesteld, kunnen leraren helpen het doel van speciaal onderwijs, verschillende leermogelijkheden en hoe adaptieve hulpmiddelen en technologieën in de klas te integreren, te begrijpen.

6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (7) 6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (8) 6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (9)

We zijn er om schooldistricten, bestuurders en docenten te ondersteunen. Wij zijn van mening dat elk district dat studenten met een handicap goed wil huisvesten, baat kan hebben bij het bewapenen van hun leraren om effectieve curricula voor speciaal onderwijs te creëren. Het is een kans om leraren aan te moedigen hun professionele ervaring te gebruiken om aan de behoeften van studenten te voldoen en tegelijkertijd tijd en stress in de klas te besparen.

We zijn ook van mening dat elke onderwijzer die leerlingen met IEP's in zijn klas heeft, kan profiteren van open communicatie en samenwerking met andere leraren. OnsAlludo-prikbordenzijn ontworpen om samenwerking aan te moedigen en kunnen gunstig zijn voor zowel docenten als studenten

6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (10)

Rust leraren in uw district uit om leerplanplannen voor speciaal onderwijs te ontwikkelen

Schooldistricten kunnen het beste en meest inclusieve onderwijs bieden aan studenten met een handicap door leraren in staat te stellen hun ervaring en passie aan het werk te zetten bij het ontwikkelen van curriculumplannen voor speciaal onderwijs. Om dit te doen, is het essentieel om leraren uit te rusten met de kennis en middelen die ze nodig hebben om studenten te ontmoeten waar ze zijn.

Ervaar gepersonaliseerd leren voor docenten van alle niveaus met een gratis proefversie van Alludo's platform voor professionele ontwikkeling. Je zult genieten van:

  • Honderden kernonderwerpen
  • Asynchrone microlearning-activiteiten
  • Tijdige en specifieke feedback
  • Analyses die de leerimpact laten zien
  • Altijd en overal toegang

6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (11)

6 stappen om een ​​curriculumplan voor speciaal onderwijs te ontwikkelen (2024)

FAQs

What elements do you include when you plan a curriculum to meet the needs of all students? ›

Let's look at examples of how to align curriculum and instruction to the elements of the Curriculum That Matters Framework, and how doing so can impact student learning. These five elements include practices, deep thinking, social and emotional learning, civic engagement, and equity.

What are the 5 basic steps in curriculum planning? ›

The curriculum development process can be categorized into five basic steps: 1) needs assessment, 2) the planning session, 3) content development, 4) pilot delivery and revision, and 5) the completed curriculum package. The ideal situation is to have, at a minimum, 12 - 18 months to design and develop a curriculum.

What are the 3 important components of a successful curriculum? ›

Regardless of definition or approach, curriculum can be organized into three major components: objectives, content or subject matter, and learning experiences.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 6418

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.