Onderwijsterminologie: definities van veelgebruikte modewoorden en jargon | Veerkrachtige opvoeder (2024)

Educatieve terminologie kan overweldigend zijn met zoveel acroniemen en buzzwords om te onthouden. Daarom hebben we een must-know lijst met onderwijstaal gemaakt ter referentie.

1:1:Eén laptop of apparaat voor elke leerling in een klas of school. Kijk voor meer informatie hierover8 strategieën om het klaslokaal van de 21e eeuw te beheren.

21e-eeuwse vaardigheden:Een algemene term voor vaardigheden van de toekomst. "De term 'vaardigheden van de 21e eeuw' wordt over het algemeen gebruikt om te verwijzen naar bepaalde kerncompetenties zoals samenwerking, digitale geletterdheid, kritisch denken en probleemoplossing die volgens voorstanders scholen moeten onderwijzen om studenten te helpen gedijen in de wereld van vandaag", aldusOnderwijsweek.

504-abonnement:Een plan voor diensten, huisvesting en toegang voor een student met een functiebeperking. A504plan verschilt van een IEP, dat een student kwalificeert voor speciale onderwijsdiensten (zie IEP hieronder). Studenten met een 504 kunnen niet ook een IEP hebben en een 504-plan gaat over naar de universiteit.

TOEVOEGEN/ADHD:Aandachtstekortstoornis en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. UitcheckenArtikel over psychologie vandaag, waarin ze beide in detail worden uitgelegd.

beoordelingen

  • vormend:Evalueert het leren van studenten aan het begin of tijdens een eenheid. Biedt informatie voor de leraar en de leerling over wat er behandeld/aangepast moet worden. Er zijn veelhandige tools voor formatieve beoordelingom te controleren op begrip en uw onderwijs aan te passen om studenten beter te begeleiden bij hun leren.
  • summatief:Evalueert het leren van studenten aan het einde van een eenheid. Dit kan een eindtentamen zijn of een werkstuk, maar het zijn er ook veelvoordelen aan het aanbieden van alternatieve summatieve beoordelingen.

achterwaarts ontwerp:Curriculum achterstevoren ontwerpen door eerst te beginnen met de uitkomsten, beoordelingen en doelen. Kijk voor meer informatie hieroverHoe studentenbeoordelingen nuttig en productief te maken.

BYOD:Neem je eigen device mee, dat wordt meegeleverdvoors en tegens.

CCLS:Gemeenschappelijke kernleerstandaarden, gebruikt in meer dan 41 staten.

Handvestschool:Een particuliere school die onafhankelijk van het openbare schoolsysteem opereert en openbare schoolfinanciering ontvangt. Voor meer informatie, lees over decharter school debaten lees ditinterview met drie charterexperts.

Klasmanagement:Hoe een opvoeder zijn klas leidt met betrekking tot gedrag en routines. Bekijk onze5 tips voor beter klassenmanagement.

Co-teaching/collaboratief lesgeven/teamteaching:Wanneer teams samenwerken in contentteams of alsmede docentenin hetzelfde klaslokaal.

Ontwerp bedenken:DeOntwerp bedenkenproces, van Stanford University, bestaat uit vijf stappen: empathize, define, ideate, prototype, test. In klaslokalen kunnen studenten leren problemen op te lossen, uit te vinden en oplossingen te creëren door hetzelfde proces te gebruiken als de uitvinders en denkers van de wereld.

EL:Engels Taal Leraar. Er zijn veelstrategieën en best practicesgebruiken bij het onderwijzen van ELL's.

ESL/ESOL:Engels als tweede taal/Engels voor anderstaligen. ESOL-instructiestrategieën kunnen worden gebruikt om deze studentengroep effectief les te geven.

FERPA:DeFamilie Onderwijsrechten en Privacywetis een federale wet die de privacy van de onderwijsdossiers van studenten beschermt.

Omgedraaid klaslokaal:Vanderbilt Universiteitlegt uit dat het omgedraaide klaslokaal leren is waarbij "studenten voor het eerst in aanraking komen met nieuw materiaal buiten de les, meestal via lees- of collegevideo's, en vervolgens de lestijd gebruiken om het moeilijkere werk te doen om die kennis te assimileren, misschien door probleemoplossing, discussie of debatten.”

Groeimindset:Dr Carol Dweckbedacht de termen "fixed mindset" en "growth mindset" om de overtuigingen uit te leggen die mensen hebben over hun vermogen om te leren en te groeien. Studenten met een groeimindset geloven dat ze kunnen verbeteren door hard te werken, gedijen op uitdaging en falen zien als een kans om het beter te doen. Voor docenten zijn er veel manieren waarop u dit kunt doeneen groeimindset opbouwen.

GT/G&T:Begaafd en getalenteerd. Hier is eenkorte geschiedenis van het Hoogbegaafdheidsonderwijs.

IDEE: Wet op het onderwijs voor personen met een handicap, 1975

IEP:Geïndividualiseerd onderwijsplan— een gepersonaliseerd document dat is ontwikkeld voor een individuele student die toegang nodig heeft tot speciale onderwijsdiensten.

ISTE:Internationale Vereniging voor Technologie in het Onderwijs

HET:Instructietechnologie. Technologie wordt vaak gebruikt om verschillende problemen en behoeften in het onderwijs aan te pakken.

LMS:Leermanagementsysteem— software die door scholen wordt gebruikt om cijfers bij te houden, leerplannen te geven, cursussen aan te bieden of te evalueren, enz.

PARTIJ:Andere talen dan Engels. U kunt meer leren door te lezen overopname in het LOTE-klaslokaal.

Makerspaces:Makerspaces moedigen studenten aan om te proberen, te falen en opnieuw te proberen, net zoals 's werelds meest verbazingwekkende innovators dat elke dag doen in hun laboratoria en studio's. Makerspaces variëren van uitgebreide fabricagewinkels tot kleine karren vol knutselspullen. Lees meer overMakerspaceshier.

Metacognitie:Nadenken over denken, of reflecteren op iemands leerervaring. Deze methode van zelfbewustzijn helpt leerlingen te leren reflecteren op hun leerproces. Metacognitie kan worden gedaan door middel van schrijven, reflectieoefeningen, vloggen of zelfs door meditatie.

MOOC:Massale open online cursussenzijn online cursussen die voor iedereen toegankelijk zijn.

NAEP:DeNationale beoordeling van onderwijsvoortgangis een beoordeling die de voortgang van Amerikaanse studenten in verschillende vakken meet. Ook bekend als The Nation's Report Card, bestaat de NAEP al sinds 1969.

NCLB:DeWet geen kind achtergelatenaangenomen in 2001 en ondertekend door president George W. Bush in 2002. Het versterkte de rol van de federale overheid om ervoor te zorgen dat scholen academische vooruitgang laten zien. Het eiste dat scholen de prestaties zouden verbeteren voor ondervertegenwoordigde groepen zoals ELL's, leerlingen in het speciaal onderwijs en minderheden, en staten/scholen zouden hun titel 1-financiering kunnen verliezen als ze niet meededen.

NEA:Nationale Onderwijs Vereniging

NGSS:Wetenschapsnormen van de volgende generatie, in wezen de wetenschappelijke tak van deGemeenschappelijke kernleerstandaarden.

Open source:Een beweging om gratis educatief materiaal online aan te bieden. Kijk hier eens naarverzameling van bronnen.

PARCC:Partnerschap voor beoordeling van gereedheid voor universiteit en carrièreis een groep staten en andere groepen die een reeks K-12-normen en op CCLS afgestemde gestandaardiseerde examens (eigendom van Pearson) in wiskunde en Engels gebruiken.

PGO: Projectgebaseerd leren, waar studenten leren via een langetermijnproject; of probleemgestuurd leren, waarbij studenten leren door een probleem of vraag op te lossen.

PD/PL:Professionele ontwikkeling of professioneel leren

PISA: Programma voor Internationale Beoordeling van Studenten. In een aantal landen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) worden toetsen gegeven aan 15-jarige leerlingen over wiskunde, wetenschappen, lezen, financiële geletterdheid en probleemoplossing in samenwerking. De PISA-tests, die voor het eerst werden uitgevoerd in 2000 en elke 3 jaar worden herhaald, dienen als een evaluatieve vergelijking van het onderwijs per land.

PLN/PLC:Een persoonlijk leernetwerk of professionele leergemeenschap verwijst gewoonlijk naar uw collega's op het werk of onderwijsverbindingen die zijn gemaakt op sociale media of via organisaties.

Race naar de top/RTTT/R2T:Een "race naar de top-fonds van $ 4,35 miljard is de grootste federale competitieve investering ooit in schoolhervorming. Het zal staten belonen voor prestaties in het verleden, stimulansen creëren voor toekomstige verbeteringen en staten uitdagen om alomvattende strategieën te ontwikkelen voor het aanpakken van de vier centrale hervormingsgebieden die schoolverbetering zullen stimuleren”, aldus deAmerikaanse ministerie van Onderwijs.

Steiger:Een instructiemethode waarbij een leraar modelleert of ondersteuning biedt en vervolgens een stap terug doet om leerlingen het zelf te laten proberen. “Als je een kind bijvoorbeeld leert fietsen, dienen de zijwieltjes als één steiger. De volwassene die naast de fiets rent, dient als een andere. Met andere woorden, de volwassene pakt tijdelijk de moeilijkere delen aan, terwijl het kind de makkelijkere delen kan uitproberen”, aldusBegeleide instructiedoor Douglas Fisher en Nancy Frey.

SEL:Sociaal-emotioneel leren —Volgens deCollaboratief voor academisch, sociaal en emotioneel leren (CASEL), “sociaal en emotioneel leren (SEL) is het proces waardoor kinderen en volwassenen de kennis, attitudes en vaardigheden verwerven en effectief toepassen die nodig zijn om emoties te begrijpen en te beheersen, positieve doelen te stellen en te bereiken, empathie voor anderen te voelen en te tonen, onderhoud positieve relaties en neem verantwoorde beslissingen.” Lees meer over SELhier.

Op standaarden gebaseerde beoordeling:Een beoordelingssysteem waarbij een onderwerp wordt opgesplitst in kleinere doelen en het leren wordt beoordeeld aan de hand van elk kleiner doel. Voorbeeld: "Ik kan het centrale idee in een fictief werk vinden."

STOOM:Wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde. Lees meer over debelang van kunst en geesteswetenschappen in STEAM.

STANG:Wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Meer informatie over degeschiedenis van STEM.

TESOL/TESL:Engels onderwijzen aan sprekers van andere talen en Engels onderwijzen als tweede taal.

Titel 1:Federale financiering verstrekt aan scholen met hoge percentages leerlingen met een laag inkomen om leerlingen te helpen aan de onderwijsnormen te voldoen.

UDL:Universal Design for Learning is eenmethodevoor leren en onderwijzen waarin hersenwetenschap is verwerkt om flexibiliteit te bieden en obstakels te verwijderen, zodat alle leerlingen kunnen slagen.

Misschien vind je lezen ook leuk

  • Lesplannen voor leraren voor leerlingen in het speciaal onderwijs

  • Leraar Technieken: Steiger Basisonderwijs

  • Waar u op moet letten bij het bekijken van banen voor leerkrachten in het speciaal onderwijs

  • Wat is het beste: leraargericht of leerlinggericht onderwijs?

  • Een overlevingsgids voor leraren tijdens de vakantie

  • Top Amerikaanse onderwijsstichtingen die onderwijsbeurzen verstrekken

Onderwijsterminologie: definities van veelgebruikte modewoorden en jargon | Veerkrachtige opvoeder (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6161

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.