Leer uw kinderen deze belangrijke levensvaardigheden - spelen. Leren. Gedijen. (2023)

Als ouders richten we ons vaak op het aanleren van academische vaardigheden aan onze kinderen voor schoolsucces. Maar er zijn veel vaardigheden nodig om te slagen in het LEVEN; en we vergeten vaak om deze "zachte" vaardigheden aan te leren.

Veel kinderen leren deze vaardigheden door hun ouders te imiteren. Maar het is nog steeds belangrijk om deze kritieke vaardigheden expliciet aan te leren, omdat ze het hele leven nuttig zullen zijn.

Leer uw kinderen deze belangrijke levensvaardigheden - spelen. Leren. Gedijen. (1)

Wat zijn levensvaardigheden?

Kinderen levensvaardigheden aanleren is cruciaal omdat ze die nodig hebben om in de samenleving te functioneren. En het gaat niet alleen om succes op school. Ouders moeten hun kinderen verschillende vaardigheden bijbrengen die hen zullen helpen als volwassenen te gedijen.

Hier zijn enkele voorbeelden van levensvaardigheden die kinderen zouden moeten kennen:

Kinderen moeten leren koken, klusjes in huis doen, relaties met anderen onderhouden en goede vrienden zijn. Kinderen moeten ook leren verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen, taken uit te voeren, zelf beslissingen te nemen, te plannen,blijf georganiseerd, en goed met de tijd omgaan.

Het belang van levensvaardigheden

Het kan voor ouders gemakkelijk zijn om hun kinderen academische vaardigheden bij te brengen en daar te eindigen. Maar eerlijk gezegd is het niet genoeg. Tegenwoordig zijn deze zachte levensvaardigheden belangrijker dan ooit.

Alleen al het hebben van 'boekenkennis' is geen garantie voor succes als uw kind de wereld betreedt. Werkgevers zijn op zoek naar mensen die snel kunnen nadenken, problemen kunnen oplossen, met anderen kunnen opschieten, initiatief nemen en bereid zijn risico's te nemen.

Het belang van deze essentiële vaardigheden is dat ze uw kind zullen helpen succesvol te zijn in alles, niet alleen op school.

Lijst met levensvaardigheden die kinderen moeten leren

We willen allemaal dat onze kinderen productieve leden van de samenleving zijn, dus het aanleren van deze vaardigheden is een belangrijk onderdeel van wat we als ouders doen. Levensvaardigheden zijn essentieel voor kinderen om te leren, en deze vaardigheden zullen hen hun hele leven ten goede komen.

Hier zijn tien praktische vaardigheden die elk kind zou moeten kennen:

 1. Voor zichzelf zorgen en persoonlijke hygiëne
 2. Hoe maak je gezonde voedingskeuzes (snacks, maaltijden)
 3. Hoe complimenten te accepteren en te geven
 4. Communicatieve vaardigheden zoals mensen begroeten, vrienden maken met leeftijdsgenoten en spreken in het openbaar.
 5. Financiële basiskennis zoals geld verdienen, sparen en uitgeven, krediet opbouwen en omgaan met een creditcard, leningen en andere vormen van schulden.
 6. Basis huishoudelijke vaardigheden, zoals de tafel dekken, de was doen en schoonmaken
 7. Hoe u gereedschap zoals een schaar of schroevendraaier op de juiste manier gebruikt zonder zichzelf te bezeren
 8. Hoe om te gaan met afwijzing of een uitdagende situatie zonder ervoor te zorgen dat ze hun doel niet bereiken
 9. Sociale vaardigheden zoals vriendelijk en respectvol zijn voor anderen door middel van hun woorden en daden
 10. Lichaamsautonomie en het idee van toestemming; vooral wanneer ze geconfronteerd worden met moeilijke situaties

Het voordeel hiervan is dat ze essentiële levensvaardigheden hebben

Kinderen die deze essentiële levensvaardigheden hebben geleerd, zijn beter voorbereid om productieve volwassenen te zijn. Ze zullen bijvoorbeeld weten hoe ze voor zichzelf moeten zorgen, inclusief gezond eten en schoon blijven, vrienden maken met leeftijdsgenoten of huishoudelijke klusjes doen, zoals de was doen, zonder dat ze constant de leiding van hun ouders nodig hebben.

Deze kinderen voelen zich vervuld en tevreden omdat ze dingen zelf kunnen doen in plaats van altijd op de hulp van iemand anders te moeten wachten.

Kinderen leren productief te zijn in de samenleving is een belangrijk onderdeel van het ouderschap. Levensvaardigheden zijn essentieel voor kinderen om te leren, en deze vaardigheden zullen hen hun hele leven ten goede komen.

Enkele voordelen zijn:

Onafhankelijk zijn.Als eenkind, kunnen ze leren hoe ze dingen zelf kunnen doen zonder afhankelijk te zijn van hulp van anderen.

Zelfvertrouwen en eigenwaarde. Kinderen zullen zich goed voelen over zichzelf omdat ze kunnen bijdragen op een manier die hun gezin of de samenleving als geheel helpt, wat hun gevoel van eigenwaarde opbouwt.

Kennis van de wereld om hen heen.Kinderen met levensvaardigheden weten wat er gaande is in de gemeenschap - wat er moet gebeuren, enz. - wat perspectief biedt voor het begrijpen van sociale verantwoordelijkheid (d.w.z. wetende dat niet iedereen dezelfde regels volgt).

Zingeving/zinvolle bezigheid buiten schooltijd:kinderen met levensvaardigheden vinden altijd iets nuttigs om te doen terwijl ze thuis wachten; dit houdt kinderen bezig om te voorkomen dat ze in de problemen komen.

Gemeenschapsgevoel/erbij horen:kinderen met solide sociale vaardigheden zullen leren omgaan met hun leeftijdsgenoten en volwassenen in de buurt en weten wat er aan de hand is, waardoor ze zich onderdeel voelen van iets dat groter is dan zijzelf.

Leiderschapskwaliteiten:het aanleren van de vaardigheid van leiderschap is cruciaal. Het opbouwen van vertrouwen, communicatieve vaardigheden en het kunnen lezen van een situatie zijn vaardigheden die in de loop van de tijd zullen helpen bij het opbouwen van leiderschapskwaliteiten.

Al met al helpen deze voordelen ervoor te zorgen dat kinderen opgroeien tot gezonde, gelukkige burgers die thuis en in de samenleving een positieve bijdrage leveren.

De vaardigheden die u uw hele leven zult gebruiken

Het is nooit te vroeg om uw kinderen de vaardigheden te leren die ze hun hele leven zullen gebruiken. De kans is groot dat je het al doet en het niet eens weet!

Of je nu boeken leest of doet alsof met verschillende scenario's, je leert je kinderen deze cruciale levensvaardigheden.

Enkele basisvaardigheden die we moeten doorgeven, zijn hoffelijk zijn, beleefd zijn in sociale situaties, zonder onderbreking naar instructies luisteren, aanwijzingen van een volwassen boegbeeld (een ouder of een leraar) opvolgen en andermans eigendommen respecteren. Dit zijn ook vaardigheden die kinderen nodig hebben in een onderwijsomgeving.

Dit lijken misschien voor de hand liggende lessen - en sommige ouders denken er misschien niet twee keer over na om ze ze te geven - maar door onze kinderen deze basisvaardigheden te leren, kunnen ze een betere jeugd voor hen betekenen en, later in hun leven, een gemakkelijkere overgang naar volwassenheid.

Onze kinderen voorzien van de nodige hulpmiddelen die ze nu nodig hebben, zal leiden tot een meer bevredigende toekomst.

Leren hoe te leren en zich aan te passen aan het leven

De essentiële levensvaardigheden die kinderen moeten leren, zijn hoe om te gaan met veranderende omstandigheden, hun aanpak aan te passen en een nieuw perspectief in te nemen.

Deze vaardigheid helpt hen op school en voorkomt dat ze verpletterd worden door falen of gedesillusioneerd raken als ze niet meteen krijgen wat ze willen. Kinderen zouden zichzelf vandaag moeten waarderen in plaats van zich alleen op hun toekomst te concentreren - dit zal hen helpen een burn-out te voorkomen en ze op dit moment met beide benen op de grond te houden.

Leren is een levenslang onderzoeksproces. Er bestaat niet zoiets als winnen bij leren — je hebt elke keer dat je een oud probleem aanpakt nieuwe informatie of strategieën nodig, omdat we voortdurend groeien en evolueren.

De sleutel is erachter te komen hoe uw geest het beste werkt (visuele leerlingen houden misschien van flashcards, terwijl auditieve leerlingen misschien liever naar audioboeken luisteren) en weten hoeveel tijd u nodig heeft voor verschillende soorten taken.

Het is ook belangrijk om kinderen te leren dat er geen fouten zijn, alleen feedback die hen kan helpen sneller te leren uit ervaring.

Het is nog steeds een goed idee om hun best te doen, zelfs als ze denken dat het niet perfect is, want perfectie is een onmogelijk doel; in plaats daarvan zouden we ons moeten concentreren op het verfijnen van wat ze goed doen, zodat succes gemakkelijker wordt door te oefenen!

Hoe sneller kinderen zich bewust worden van hun sterke en zwakke punten, hoe eerder ze veerkracht ontwikkelen als er iets misgaat of zich gesterkt voelen door prestaties.

De vier krachtigste hulpmiddelen in het arsenaal van elke ouder zijn nieuwsgierigheid en begrip. Begin dus vroeg, heb geduld, praat over lastige onderwerpen en omarm de aangeboren nieuwsgierigheid van uw kind.

Kinderen moeten vragen kunnen stellen, hun mening kunnen uiten, kunnen experimenteren met nieuwe dingen waar ze nog niet zeker van zijn of waar ze nog niet klaar voor zijn - en het allerbelangrijkste: ze moeten weten dat het oké is als ze niet alles meteen goed kunnen doen!

Ze zullen nooit leren hoe ze een frisse kijk op het leven kunnen krijgen, tenzij we ze helpen beseffen dat elke ervaring op de een of andere manier zinvol is. Ze moeten als kinderen (of volwassenen) ruimdenkend genoeg blijven, zodat je voorbereid bent op wat er daarna kan gebeuren als het moment aanbreekt.

Het draait allemaal om het accepteren van verandering: beseffen dat het gebeurt, of we het nu willen of niet, maar weten dat er manieren zijn om met verandering om te gaan die ons beter en sterker zullen maken.

Hoe levensvaardigheden aan te leren

Het aanleren van levensvaardigheden aan kinderen zal hen op de lange termijn helpen. Dus hier zijn enkele tips om aan de slag te gaan en waar u op moet letten wanneer u uw kind deze essentiële levensvaardigheden leert.

Begrijpen hoe een probleem op te lossen

De eerste vaardigheid die aangeleerd moet worden is het oplossen van problemen. De sleutel is niet alleen kinderen leren hoe ze een bepaald type probleem moeten oplossen, maar ook laten zien hoe ze het in elke situatie kunnen toepassen.

Er zijn dus drie stappen die uw kind moet leren: identificeren wat er mis is, brainstormen over mogelijke oplossingen, kiezen welke oplossing het beste werkt voor hun behoeften.

Het belang om kinderen te leren vriendelijk en medelevend te zijn

Vriendelijkheid en mededogen zijn twee essentiële eigenschappen die elke persoon zou moeten bezitten. Als je je kind leert vriendelijk en medelevend te zijn, zal hij iemand worden die anderen vriendelijk behandelt en medeleven toont met iedereen om hem heen. Hier zijn enkele manieren waarop u vriendelijkheid en mededogen kunt aanleren.

Laat ze zien wat het betekent om mensen eerlijk te behandelen

U kunt uw kinderen laten zien wat eerlijk zijn betekent door gesprekken te voeren waarin u praat over situaties waarin de ene persoon iets kreeg en de andere niet. Leg uit waarom dit is gebeurd en bespreek vervolgens wat het anders zou hebben gemaakt.

Zorg ervoor dat uw kind begrijpt dat iedereen ook gevoelens heeft

U kunt uw kinderen uitleggen dat het niet uitmaakt hoeveel plezier ze vandaag op school hadden, andere leerlingen waren misschien verdrietig omdat ze dat niet waren.uitgenodigd om te spelen. Of misschien waren ze van streek omdat ze na de pauze geen ijshoorntje konden vinden.

Laat ze weten dat er verschillende soorten emoties zijn

Leg uw kinderen uit dat emoties voortkomen uit onze gedachten en gevoelens. Woede kan bijvoorbeeld voortkomen uit een gekwetst of teleurgesteld gevoel. Zorg ervoor dat ze begrijpen dat alle gevoelens oké zijn en dat je niet hoeft te verbergen hoe je je voelt.

Help ze meer te weten te komen over andere culturen

Leg uw kinderen uit dat culturen verschillen en dat mensen dingen soms niet op dezelfde manier begrijpen.

Moedig ze aan om hun gedachten met anderen te delen

Help jouwkinderen oefenen met het delen van hun ideeënen meningen met vrienden en familieleden.

Model Wees aardig voor jezelf

Laat je kinderen zien dat je om jezelf geeft. Neem de tijd om je kopje te vullen en voel je er niet schuldig over!

Oefen met het zeggen van "het spijt me"

Oefen sorry te zeggen wanneer je het verprutst. Het is zo belangrijk als ouder om je excuses aan te bieden voor het maken van fouten.

Leren dat alles verandert

Het is moeilijk te geloven, maar op een gegeven moment zal je kind opgroeien en verhuizen. Ze kunnen door de stad gaan, of ze kunnen door het land gaan. Hoe dan ook, we willen dat ze weten dat alles uiteindelijk verandert, ook de gezinsdynamiek.

Een van de meestbelangrijke levensvaardighedenonze kinderen kunnen leren is hoe ze op een gezonde manier met verandering kunnen omgaan. Het is voor niemand van ons gemakkelijk, dus hier zijn enkele dingen die u kunt doen:

 • Moedig onafhankelijkheid aan door uw kinderen in een vroeg stadium meer verantwoordelijkheid te geven, zoals kiezen welke kleding ze elke dag dragen of een avond per week koken zonder de hulp van een volwassene te vragen.
 • Bied steun wanneer dat nodig is door goed te luisteren en indien nodig een schouder te bieden, en vertel uw kinderen dat ze niet alleen zijn in hun gevoelens.
 • Geef zoveel mogelijk liefde terug als je kunt, want ze leren hoe ze moeten geven is net zo belangrijk als ze laten zien hoe ze moeten ontvangen.

Levensvaardigheden leren door te spelen

Spelletjes spelenis een geweldige manier voor kinderen om nieuwe dingen te leren terwijl ze tegelijkertijd plezier hebben! Puzzels bevorderen bijvoorbeeld het probleemoplossend vermogen wanneer stukjes ontbreken of verkeerd in elkaar worden gezet.

Legpuzzels vereisen geduld door kleine onderdelen te voltooien voordat ze in één geheel worden samengevoegd(deze specifieke vaardigheid zal later ongetwijfeld van pas komen).

Evenzo bieden bordspellen zoals schaken kinderen cruciale strategische denklessen die hun carrière later kunnen beïnvloeden.

Fysieke activiteiten voor kinderen die levensvaardigheden aanleren

Levensvaardigheden door fysieke activiteiten zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van een kind en kunnen net zo waardevol zijn voor hun toekomst. Rennen, springen, klimmen, slingeren aan klimrekken - deze activiteiten lerenkinderen over de voordelenvan hard werken en doorzettingsvermogen terwijl het zelfvertrouwen toeneemt.

Uw kind op jonge leeftijd leren over levensvaardigheden komt hun toekomst rechtstreeks ten goede. Je kunt dit doen door ze speelgoed te geven waarvoor ontwerp, creativiteit, probleemoplossende vaardigheden of fysieke activiteiten zoals rennen, springen en klimmen nodig zijn, die waardevolle lessen leren, zoals hard werken en doorzettingsvermogen.

FAQs

Hoe leert een student? ›

Gesitueerd of contextgebonden: leren gebeurt niet in een vacuüm, maar in een bepaalde sociale en culturele context. Wat studenten leren is dus onlosmakelijk verbonden met de context en de cultuur waarin deze kennis verworven en gebruikt wordt. Coöperatief: leren gebeurt steeds in interactie met anderen.

Hoe moet je leren op het HBO? ›

Vooraf het leerproces
 • Aantekeningen maken en lessen bijwonen. Voor het behalen van een voldoende is het van belang naar de lessen te gaan. ...
 • Weet wat je moet leren. ...
 • Benodigdheden zijn gereed. ...
 • Omgeving waar je gaat leren. ...
 • Tijdsduur en leren. ...
 • Uit het boek leren. ...
 • Samenvatting maken of mindmappen. ...
 • Zelf vragen bedenken.
Aug 11, 2015

Wat is de beste leerstrategie? ›

Spreid leer- en oefenmomenten in de tijd

3 keer een uur studeren aan een onderwerp verspreid over een week is beter dan 1 keer 3 uur studeren op dezelfde dag. Leerlingen moeten leerstof herhalen, maar het liefst niet onmiddellijk na de les. Want dan herkennen ze nog te makkelijk de geziene leerstof.

Hoe maak je leren leuk? ›

Maak studeren weer leuk met deze vier studietips.
 1. Game jezelf. Als je studeren haat omdat je het saai vindt of omdat je niet genoeg wordt uitgedaagd, moet je het studeren juist spannender en uitdagender maken. ...
 2. Laat je gamen. ...
 3. Zet een stok achter de deur. ...
 4. Kies een ander medium.

Wat is moeilijker havo of hbo? ›

Op het hbo ligt het studietempo een stuk hoger dan op de havo. Vaak behandel je op de havo elke paar weken een hoofdstuk. Op het hbo behandel je soms een heel boek in een periode van 8 weken! Gelukkig houden de vakken op het hbo vaak wel verband met elkaar.

Wat is moeilijker vwo of hbo? ›

Ten eerste gaat een hbo-opleiding je gemakkelijker af omdat je als vwo'er de stof sneller begrijpt. Ten tweede hebben sommige hbo-opleidingen een programma voor vwo'ers. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om sneller je hbo-bachelor te halen. Tot slot bieden vrijwel alle hbo-opleidingen honoursprogramma's aan.

Wat zijn studievaardigheden voorbeelden? ›

Voorbeelden van studievaardigheden
 • samenvatten.
 • woordjes leren.
 • mindmappen.
 • plannen.
 • organiseren.
 • structureren van schoolwerk.
Feb 16, 2021

Hoe weet ik of ik nog student ben? ›

Zodra je afstudeert en je geen verplichtingen meer hebt ten opzichte van je school, ben je student af – en kan je dus geen studentenjob meer doen.

Hoe verwerk je leerstof? ›

Dankzij deze 9 tips onthoud je je leerstof veel beter
 1. Vertel het aan iemand anders. Het is niet genoeg om de leerstof gewoon eens te lezen en daarna nog eens te herhalen. ...
 2. Richt een vaste studieplek in. ...
 3. Samenvatten. ...
 4. Mindmaps. ...
 5. Fluoriceren. ...
 6. Hermaak toetsen. ...
 7. Neem ook eens een pauze. ...
 8. Eet gezond.
Dec 8, 2016

Hoe ben je een goede student? ›

Vraag je altijd af hoe iets zit en waarom iets zo is. Probeer dus door te vragen bij de docent of zoek wat extra dingen op. Weet je wat nou leuk is, als je een goede studiekeuze maakt, word je vanzelf nieuwsgierig. Als het goed is wil je namelijk vanuit jezelf dingen weten over je opleiding of vakgebied.

Hoe wordt je een betere student? ›

10 tips om effectief te studeren
 1. Gebruik een agenda! De belangrijkste tip van allemaal: gebruik een agenda! ...
 2. Routine is key. ...
 3. Waar studeer je het best? ...
 4. Studeer actief. ...
 5. Neem liever veel korte pauzes dan één lange pauze. ...
 6. Maak aantekeningen tijdens college. ...
 7. Studeer samen. ...
 8. Overhoor jezelf.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated: 22/09/2023

Views: 5553

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.